Loading...
 Start Page

Ιστορική Αναδρομή

Η εκπαίδευση των Κωφών στην Ελλάδα άρχισε αρκετά αργά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή την καθυστέρηση ίσως μπορέσουμε να τη δικαιολογήσουμε αν δούμε τις ιστορικές συνθήκες της Ελλάδος. Το 1907 ένας πλούσιος κτηματίας, ο Χαράλαμπος Σπηλιόπουλος, πήρε την άδεια να δημιουργήσει ένα ίδρυμα για κωφά παιδιά στην Αθήνα με την ονομασία «Εθνικός Οίκος Κωφαλάλων Χαραλάμπους και Ελένης Σπηλιοποΰλου», Φεκ 96/17-5 1907. Όμως λόγω γραφειοκρατίας αυτό το ίδρυμα ιδρύθηκε το 1937.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, η Αμερικάνικη Φιλανθρωπική οργάνωση Near East Relief ανέλαβε την εκπαίδευση 10 κωφών ορφανών από τη Μικρά Ασία. Αυτή η οργάνωση έστειλε τη Μικρασιάτισσα δασκάλα Ελένη Παλατίδου στο γνωστό σχολείο της Μασαχουσέτης Clark School for the Deaf για εξειδίκευση. Γύρισε μετά από 1 χρόνο και ανέλαβε τους 10 μαθητές. Το σχολείο της Ελένης Παλατίδου συγχωνεύτηκε με το κληροδότημα του Σπηλιόπου-λου και με το 726/15-6-1937 έχουμε το Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων (ΕΙΠΚ), δωρεά της οικογενείας Σπηλιόπουλου. Από το 1938 έως το Β' Παγκόσμιο πόλεμο το σχολείο λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο στους Αμπελόκηπους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως Γενικό Νοσοκομείο μέχρι το 1960. Από τότε μεταφέρθηκε και πάλι εκεί και λειτουργεί στο ίδιο κτίριο έως σήμερα. Το ΕΙΠΚ κάλυψε το κενό της πολιτείας σε εποχές που δεν έδιναν σημασία στην Ειδική Αγωγή.

Όπως συμβαίνει πάντα, όπου απουσιάζει η πολιτεία έρχονται οι γονείς να διεκδικούν για τα παιδιά τους τα αυτονόητα. Στις 6 Ιουλίου 1951 το τότε Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δέχεται αίτηση του Παναγιώτη Κωτσάκη, πατέρα κωφού μαθητή, η οποία υπογράφεται από 15 γονείς και κηδεμόνες κωφών παιδιών, κατοίκων της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Παρακαλούν για τη διάθεση ενός ειδικού δασκάλου στην Πάτρα με σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η αίτηση διαβιβάζεται στο ΕΙΠΚ Αθηνών και το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 30-7-1951 αποφασίζει να ιδρύσει παράρτημα στην Πάτρα. Τη θέση του προέδρου της σχολικής εφορίας αναλαμβάνει ο γιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Ανδρέας Σαμοΰρης. Μαζί του στο συμβούλιο θα είναι ο Παναγιώτης Σκούρας, πρόεδρος του συνδέσμου Βιομηχάνων, και ο Σπΰρος Κουλής, πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών. Το σχολείο ιδρύθηκε στην Πάτρα την 1η Δεκεμβρίου 1951. Η  πρώτη αίθουσα ήταν το σαλόνι ενός νεοκλασικού στην οδό Κανακάρη 123. Η πρώτη δασκάλα κωφών στην Πάτρα ήταν η Σμυρνιά Άννα Ιορδανίδου με σπουδές στο Παρίσι. Η ίδια εκπαιδεύει τη Διονυσία Ξανθάκη, όπου θα' ναι η πρώτη Διευθύντρια του σχολείου της Πάτρας. Η Ξανθάκη το 1965 ιδρύει την πρώτη Επαγγελματική Σχολή κωφών κοριτσιών στην Αρόη. Εκεί λειτουργεί και οικοτροφείο για τους μαθητές που προέρχονται από την ευρύτερη περιφέρεια.

Το 1969 φοιτούν στο σχολείο της Πάτρας 155 μαθητές, όχι μόνο από τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, αλλά και από περιοχές της Βέροιας, Κοζάνης, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Θράκης, Κρήτης. Σχολεία κωφών υπήρχαν μόνο του ΕΙΠΚ στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Βόλο, Κρήτη.

Το σχολικό πρόγραμμα ήταν πρωί - απόγευμα με διακοπή για το γεύμα. Οι συνάδελφοι δούλευαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, και με ελάχιστη  υλικοτεχνική υποδομή. Από το 1951 το σχολείο φιλοξενήθηκε σε διάφορα κτίρια της πόλης μας ως το Δεκέμβριο του 1999, που έγινε η μεταστέγαση του στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών στα Μποζαΐτικα Πατρών(δίπλα στην έξοδο της περιμετρικής).

Το Σχολείο Κωφών του ΕΙΠΚ Πάτρας είναι συνυφασμένο με την περιοχή της Αρόης, γιατί τα περισσότερα χρόνια στεγάστηκε εκεί, σε ένα παλιό κτίριο της χωροφυλακής.

Το 1968 δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας (ΟΜΚΕ), η οποία αντιπροσωπεύει όλες τις οργανώσεις Κωφών, αλλά και τους Κωφούς της Ελλάδας. Από το 1986 εκπροσωπείται επίσημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών. 

Το 1986 ανοίγει στο Ε.Ι.Κ. Πατρών, μετά από εισήγηση της τότε Επιστημονικής Δ/ντριας, Βενέττας Λαμπροπούλου, Βρεφοσυμβουλευτικός Σταθμός και δέχεται μικρά από 7 μηνών έως 4μιση χρονών. Ένα από τα πρώτα παιδιά, που παρακολουθήσαν το πρόγραμμα του Βρεφοσυμβουλευτικοΰ Σταθμοΰ,σήμερα εργάζεται ως δασκάλα.
Μετά από πολλά χρόνια αγώνων των εκπαιδευτικών του Ε.Ι.Κ. που ζητούσαν τα σχολεία αυτά να περάσουν στο φυσικό τους φορέα στο ΥΠΕΠΘ,  στις 10/10/2005 με το υπ'αριθμό 1397 ΦΕΚ β'τεΰχος, ιδρύονται Δημόσια Ειδικά Δημοτικά Σχολεία Κωφών Βαρήκοων, όπου στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του Ε.Ι.Κ. Έτσι στην Πάτρα λειτουργεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων που είναι οργανικά 3/θέσιο, αλλά λειτουργικά 4/θέσιο. Το σχολείο  στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Ε.Ι.Κ. και λειτουργεί ως σχολείο του ΥΠΕΠΘ με όλες τις ειδικότητες: εκπαιδευτικούς, βοηθό εκπαίδευσης, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, γυμναστή, μουσικό, λογοθεραπευτή. Η μεταφορά των μαθητών είναι ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στις εγκαταστάσεις του Ε.Ι.Κ. (Διόδωρου 11-Πάτρα) λειτουργούν:

  • Πρώιμη Εκπαιδευτική Παρέμβαση (0 έως 4 χρονών) Υπεύθυνη η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου
  • Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών Βαρήκοων     ΥΠΕΠΘ - Προϊσταμένη : Msc Αλεξάνδρα Ζαγούρα
  • Ειδικό Δημοτικό Σχολ Κωφών Βαρήκοων  ΥΠΕΠΘ - Προϊσταμένη : Msc Αγγελική Νικολοπούλου 

Από το 2005 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων συμμετέχει στο Συντονιστικό Όργανο των Πυλώνων Αλληλεγγύης Κωστής Στεφανόπουλος.

 

Κατεβάστε εδώ το profile του Σχολείου μας

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Διεύθ: Διοδώρου 11, Μποζαΐτικα Πατρών

Τηλ./Fax: 2610 461.272

E-mail: mail@dim-ekv-patras.ach.sch.gr

Με την υποστήριξη:

   

Login / Sitemap

© Copyright 2010 - 2024 ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ/ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ - ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΤΡΩΝ